pondělí 28. března 2016

Velký Javor aneb na Velikonoce za sněhem

Na Velikonoce jsem nám naplánoval výlet. Předpověď počasí se tvářila tak nějak všelijak, ale já Kačce zarputile tvrdil, že v neděli bude pěkně. Ale před nedělí byla ještě sobota, kterou jsme strávili v Plzni. Norové i Aladin slibovali jasno a teplo, ale byla zima a zataženo. Takže 100% nepřesnost :) Největší atrakcí ZOO nakonec byla lvice a opičky, teda hlavně šimpanz, specializující se na pokojové úpravy. Den jsme pak zakončili v PUBu II, kde jsme si dali ne moc dobrý hamburger.

Ráno jsme se probudili do mlhy, že by se dala krájet. Všechno namrzlé, auto jak kostka ledu. Pořád jsem ale tvrdil, že bude pěkně. (Věřte mu, že jo.)Z té mlhy přece vyjedeme nahoru. A měl jsem pravdu, za Klatovy už bylo krásně jasno, na silnici místy ledovka. (Jestli si toužíte trochu zadriftovat – nejlepší cesta.)  V deset jsme dorazili do Brennes (1 040 m.n.m.) pod Velkým Javorem, odkud jsme měli v plánu vylézt na tuto nejvyšší horu Šumavy. Cesta vedla přímo nahoru, občas přímo po kraji sjezdovky plné lidí. Nebyli jsme ale sami, nahoru vyrazilo mnoho dalších lidí, hlavně na skialpech. Na ztvrdlém sněhu jsem se snažil Kačce vysvětlit jak zasekávat boty do sněhu, aby to tolik neklouzalo. Nakonec jsem skončil jako vlek a sherpa v jednom. (Všichni se vozí dolů nebo šlapou na skialpech nahoru, jenom vy se snažíte v botách škrábat po kraji sjezdovky nahoru. Nohy se vám na zledovatělém sněhu rozjíždějí jako malé srnce. Ale když máte hlavního tahače Lojzu, i na vrchol se vám podaří dostat.)Na vrchol Velkého Javoru/Grosser Arber (1 456 m.n.m.) nám ty 4 km nakonec trvali předpokládanou hodinku a půl. Pak jsme přes hodinu kroužili po vrcholu, který je tvořen čtyřmi skalisky (Grosser Seeriegel - nad Velkým Javorským jezerem, Bodenmaiser Riegel - nad Bodenmais, Plateauriegel a Kleiner Seeriegel - nad Malým Javorským jezerem a samotné vrcholové skalisko), mezi kterými se rozprostírá horská louka. Aby v tom byl úplný bordel, tak jsem tyto vrcholy našel pod názvy Grosser Arber, Bernstein, Richard-Wagner Spitze (Bodenmaiser Riegel) a Ostspitze.  Posvačili jsme na tom nejhezčím, pod kterým se nachází nově opravená kaplička sv. Bartoloměje (Arberkapelle) a pokračovali k chatě Chamer Hütte (1 299 m.n.m.) pod Malým Javorem/Kleiner Arber (1 384 m.n.m.). Kačka potřebovala navštívit chatu a já dostal skvělý nápad, vyběhnout si na Malý Javor. (Vylezete před chatu a Lojza nikde… Kde asi může být. Tak nějak tuším, že se vytratil na Malý Javor, a tak čekám, než se vrátí.) Když tu jsem, tak ho přece nemohu vynechat. Bych si to pak vyčítal. Nahoru jsem vyběhl, že mi málem praskla stehna, udělal rychlou dokumentaci a poslal to volným pádem zpátky k chatě. Tam už na mě čekala Kačka a spolu jsme sestoupili nekonečným skopcem k Malému Javorskému jezeru. Jezero je krásné, ale v létě bude díky ostrovům z rašeliny ještě hezčí. Takže se sem ještě někdy vrátíme. Pak už jsme se jen vrátili k autu do Brennes.

Cestou zpátky jsme se ještě zastavili u Velkého Javorského jezera, čímž jsem zkompletoval všechny Šumavská jezera (5 v ČR a 3 v Německu). Nad jezerem se nachází impozantní Velká Jezerní stěna. Vedle jezera je pak ještě biatlonový areál, který má stejně jako sjezdovky na Javoru certifikaci FIS.

*Kurzívou jsou Kačky komentáře.

Trasa: http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=198650&akey=3338ca287fe92c537ac2eaf69fdad18c
Medvědice
Velikonoční beránek
Lvice Elsa :)

Velký Javor (Grosser Arber) - 1 456 m.n.m.
Radary NATO
Vrchol Javoru
Sherpa a vlek v jednom :)

Vrcholový kříž
Vlevo jeden ze čtyř vrcholů Velkého Javoru, vpravo Malý Javor (Kleiner Arber) - 1 384 m.n.m.
Kaple pod vrcholem - pěkně na ní zvoní zvony
Na horizontu se rýsuje masiv Alp od Dachstein Gruppe až po Hochkönig
My dva:)
Arktida? Ne, Vrcholová louka na Javoru 
Pohled přes Německo na Alpy
Na Velkém Javoru
U kapličky na Velkém Javoru
Horní stanice lanovky,
Výhled na Šumavu, zleva Polom (1 295 m.n.m.), Plesná (1 336 m.n.m.), Grosser Falkenstein (1 315 m.n.m.), Poledník (1 315 m.n.m.) a úplně vpravo Velký Roklan (1 453 m.n.m.)
Jeden z vrcholů Velkého Javoru
Nicota
Velká Javor

Pohled na Velký Javor od Malého Javoru ( 1384 m.n.m.)
Kleiner Arbersee - Malé Javorské jezero
Kačka: „Prostě louka, žádný jezero nevidím."
Přístavní molo na Grosser Arbersee (Velké Javorské jezero)

Žádné komentáře:

Okomentovat